Kennis

De reiskostenvergoeding tijdens de coronacrisis. Doorbetalen of stopzetten?

  710x      2 min      6 mei 2020
Ook gepubliceerd in Het Vastgoedjournaal
laatste update 23 november 2020 11:43u

Door de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. Van reiskosten is op dit moment bij veel werknemers dan ook geen sprake. Daarnaast zijn bij veel bedrijven alle financiële middelen hard nodig. Het stopzetten van de reiskostenvergoeding kan een eenvoudige oplossing zijn om de financiële druk te verlichten. Hoe zit het met de vergoeding van (vaste) reiskosten in deze periode van thuiswerken?

Wijze van vergoeding

Er bestaat geen wettelijk recht op een reiskostenvergoeding, maar in een cao of arbeidsovereenkomst zijn vaak afspraken gemaakt over het vergoeden van reiskosten.

Reiskosten kunnen op verschillende manieren door de werkgever worden vergoed. Zo kan de reiskostenvergoeding bijvoorbeeld bestaan uit een vast bedrag per maand, een abonnement voor het openbaar vervoer of uit een

Stopzetten van de vaste reiskosten

Bij een vaste reiskostenvergoeding maakt de werkgever iedere maand met de uitbetaling van het salaris een vast bedrag over dat is vastgesteld op basis van de maandelijkse reiskosten van de werknemer. De vergoeding is g

Doorbetalen van de vaste reiskosten

De werkgever kan er ook voor kiezen de reiskosten wel door te betalen als er niet wordt gereisd.

De wet bepaalt in principe dat de werkgever maximaal zes aaneengesloten weken van afwezigheid van de werknemer de reiskosten mag doorbetalen. Daarna zal de Belastingdienst de vergoeding als verkapt loon aanmerken. De werkgever mag de reiskostenvergoeding vervolgens pas weer betalen vanaf de maand na de maand waarin de werknemer weer gaat werken.

Resumé

Een werkgever kan de reiskostenvergoeding eenzijdig stopzetten indien er geen werkelijke onkosten worden gemaakt. Een werknemer die thuiswerkt vanwege de coronacrisis, maakt geen daadwerkelijke reiskosten en heeft dan ook in beginsel geen recht op vergoeding. Hou er rekening mee dat in een cao of arbeidsovereenkomst afwijkende afspraken kunnen zijn gemaakt. De werkgever heeft tevens de mogelijkheid de reiskostenvergoeding door te betalen indien hij dat wenselijk acht. Doorgaans wordt een onterecht betaalde vergoeding door de fiscus als verkapt loon aangemerkt. Tijdens de coronacrisis zal de Belastingdienst dat niet doen.

Heeft u liever persoonlijk advies? Bel ons gerust of stuur me een e-mail. We zijn er voor u!

Op de hoogte blijven van juridische gevolgen van het coronavirus?


Lees ook


Stuur Ruud uw reactie of vraag:

  • Uw reactie wordt niet online geplaatst. U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.

Als professional blijft u met onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.